Къща за гости "Гергевана" - Велинград

Курортът Велинград е живописно разположен между Родопите и Рила на 700 - 800 т надморска височина. Той е обграден с планини, ридове и красиви борови гори. Климатът му е умерено-континентален, мек, прохладно-планински. Атмосферното налягане е сравнително ниско (693 мм живачен стълб). Средната годишна температура на въздуха е + 10°С. Лятото не е горещо, а зимата е умерено студена. Не съществуват условия за прегряване или изстудяване на организма. Продължителността на слънцегреенето е голяма - над 2000 часа годишно. Облачните и мъгливите дни са малко. Ветровете са слаби - около 1 м/с. Въздухът е чист с дъх на бор и смола. Климатичните колебания на курорта са умерени, което спомага за трениране на адаптивните възможности на организма.

 

Най-голямото богатство на курорта са изобилните топли и горещи минерални води. Тук се намира уникално голямо хидроминерално находище със сумарен дебит 7630 L/S Курортът Велинград със своите природни богатства дарява на хората здраве, радост и удоволствие. Тук балнеоклиматолечението е особено ефективно. Освен него природата предоставя възможности за туризъм и спорт в красивите планински околности.

 

Велинград е целогодишна туристическа дестинация. Поради благоприятното му географско разположение - 120 км. от София , 80 км. от Пловдив той е предпочитан освен за сезонни почивки , така и за уикенда. В близост до града са 3 високопланински язовира , които със своята красива природа, чиста вода и изобилие от риба привличат доста от любителите на лова и риболова.

Велинград е на 80 км разстояние от Ски курорта Банско / 1 час с автомобил/ което позволява на любителите на ски спорта да се наслаждават снежните спортове а вечер да почиват в топлите СПА центровете на Велинград.